Visste du att där du lägger ditt fokus lägger du din tillväxt? Hoppsan, riktigt så enkelt är det kanske inte, men det finns klokskap i devisen. Alltså – fokus skapar mer och vice versa – det är en gyllene regel. Där du lägger dina tankar, kraft och intresse – där kommer det att öka. Du får mer av det. Det fröar av sig och växer. Egentligen kan det tyckas märkligt, men det verkar funka så.

När oron är stark får det följder

Är du en person som ideligen är rädd att förlora pengar? Du är osäker när investeringar kommer på tal, för tänk om kapitalet minskar, tynar bort? Du måste kolla och bevaka hela tiden. Blir stressad vid röda siffror. Du anser att det är svårt att göra bra affärer. Du vevar samma förlustaffär om och om igen och kan inte glömma så dåligt det gick just då, den gången – eller kanske många andra gånger? Då är ditt blickfång: förlust, rädsla, minskning, brist etc. Du koncentrerar dig på att börsen troligen går ned, aktierna faller och att du snart kommer att göra en till dålig affär. Det blir en självuppfyllande profetia när ditt totala intresse är inriktat på att förlora – och du kommer troligen att förlora också …? Ett tydligt scenario nedåt.

Fokus på vinst gör dig kreativ, nyfiken och stark

Är du istället fokuserad på att göra vinst, få ökning, se resultat, kommer du automatiskt att lägga all kraft på det. (Devisen ”Vinst varje gång” har vi också läst hos Anna Svahn.) Med det tänket utvecklar du ett sätt att nå dit du vill och ditt driv ligger i att nå det. När ditt fokus ligger på det så deppar du inte ihop om det blir några röda dagar, för du har en stark tro på framgång som ger dig ett behagligt lugn och styrka. De dåliga affärerna ältar du inte om och om igen – de är glömda, men du har lärt dig och gått vidare. Positiv psykologi handlar inte om att blunda för det negativa – men att lägga koncentrationen på det positiva. Och visste du att ordet ”positive” på engelska egentligen betyder ”säker”? Du har en stark tilltro till dig själv att du kan klara av det mesta när du har ett mål framför ögonen. Du hittar lösningar, blir kreativ och söker kunskap för att på ett eller annat sätt ta dig framåt dit du vill. Då är din kraft helt inriktad på framgång och resultat. Ingenting kan hejda dig och du kommer få mer av det du strävar efter – vinst. Ett fokustänk med riktning uppåt.

Pest och pina!

Vad matar du dina tankar med?

Nu är vi människor så funtade att vi lätt dippar dit ibland. Vem kan inte känna oro när det faller på börsen, men meningen med fokus innebär enligt mig att vi ska observera oss själva. Komma till insikt om vad som pågår i våra hjärnor när spöken tar över. När grubblandet blir för stort. När irritationen tar över, då är det dags att agera. Jag tror det här kan vara en av de mest fundamentala faktorerna för framgång genom att bara iaktta oss själva och se var vår koncentration ligger. Vad matar jag mina tankar med idag? Är det rätt investerarfokus jag göder mig med eller är det någon olämplig föda? Är jag på väg någonstans jag inte vill vara? Det är så lätt att gå vilse därute.

 

TIPS: Ingenting är mer kraftfullt än att under meditation eller en stilla avslappnande stund fråga dig själv var du befinner dig just nu med dina tankar. Skulle det vara så att du anser dig vara på fel väg enligt dig själv – vänd och börja om från början! Sök nya domäner.

Iréne Jansson

Föreläsare, inspiratör och författare.

Författare till böckerna: ”Ekonomi med hjärta” samt ”Entreprenörskap; från idé till verklighet”.