Ekonomi är det som flest människor oroar sig mest över och var tredje mår dåligt över den. Det visar en undersökning med 1064 svenskar, utförd av SSI, Survey Sampling International. Det finns alltså en bred ekonomisk ohälsa i samhället. På toppen av detta vet vi att svenskar är världens näst största land på att oroa sig. Endast Kina slår oss med oro. Tänk att vi är så bra på ORO?

 

Jag ska dra en parallell till företagarens ekonomiska situation utan att för den skull hävda att den granskats av något vetenskapligt institut. Nej, det är enbart mina egna tankar om ekonomi eftersom det är mitt fokus, vare sig du är privatperson eller företagare.

Det här oroar vi oss mest över:

 1. Pension, 35 procent
 2. Oförutsedda kostnader, 33 procent
 3. Skulder, 32 procent
 4. Att bli arbetslös, 21 procent
 5. Sparande, 19 procent

Att må dåligt över sin ekonomi

I det dagliga livet finns alla dessa områden väl representerade. På topp finner vi alltså pensionen, kostnader och skulder. När vi lever våra liv kommer dessa aspekter att genomsyra varje dag, för vi är omgärdade av allt dag ut och dag in. Om nu var tredje svensk mår dåligt över sin ekonomi, kan jag bara dra en parallell till företagaren som också kan sitta i en rävsax med liknande oro. Jag vet för jag har varit företagare i många år. Det finns flera företag som erbjuder tjänster till företagare och jag kommer visa på vad bland annat ett av dem, Eurocredit AB kan göra för dig som företagare.

Ett företag behöver ha pengar över för expansion

Ekonomin för en företagare handlar om att få plus och minus att gå ihop och dessutom få pengar över för tillväxt och utveckling. Här pratar vi inte bara om att det ska finnas pengar på kontot för att betala av skulderna. Det ska finnas över för fortsatt expansion. Ett företag kan inte stå och stampa på samma ställe, för då är det risk för stagnation och tillbakagång. Vi ser väl goda exempel som Nokia och Ericson. Hänger man inte med i utvecklingssvängarna, så hamnar man på efterkälken. Om vi nu drar parallellen för svenskars orosfaktor så torde följande fritt överfört till företagandet tolkas enligt nedan.

Vad oroas företagaren sig mest över när det gäller ekonomin?

 1. Hur kommer företaget att klara sig framöver?
 2. Kommer företaget kunna mäkta med alla kostnader?
 3. Kan företaget betala av alla skulder?

Kostnader och skulder är ett stort orosmoment hos företagen. Och självklart finns det mätningar som visar att även klimathotet, miljöförstöring etc., är tydliga besvärande element, men nu koncentrerar vi oss enbart på ekonomin och ett lösningsorienterat sätt att se på orosmomenten. Hur kan vi eliminera dem eller i varje fall minska dem?

Anlita en samarbetspartner som hjälper till när du har frågor som

 1. Hur ska jag få betalt?
 2. Hur ska jag hantera dåliga betalare?
 3. Vem kan jag liera mig med, som inte lurar mig på pengar?

Och svaret på alla dessa frågor är att anlita en företagspartner gällande fakturaköp, inkasso och som också ställer upp med kreditupplysning. Har du som företagare hjälp med de här tre bitarna trillar pengarna du ska ha in på kontot på avtalad dag, krav du har på kunder ordnas snabbt upp med inkasso och sist men inte minst – du vet vilka du ska samarbeta med och göra affärer med genom att ha tillgång till ett smidigt kreditupplysningssystem. Inte vill du väl liera dig med fel folk som på ytan ser intagande ut och som lovar guld och gröna skogar, och som sedan visar sig vara en rutten hög?

Många människor har en fin, polerad yta och de häller guld i din mun. Du tror på deras ord och lockas av deras fagra yttre, men skrapar du på ytan och läser kreditupplysningen om dem så finner du en stinkande hög. Varken guldkorn eller fagra löften finns med. Det är den krassa verkligheten och det är den du ska ha tillgång till. Ta hjälp och se hur folk egentligen är.

Var smart och ha framförhållning

Inte alla med en sur kreditupplysning är bovar och vice versa, men hade jag haft tillfälle att granska några av mina samarbetspartners innan, ja då hade kontot sett annorlunda ut. Även hade troligen mitt välmående ökat.

Var noga innan du gör något. Jag menar inte att du ska ligga vaken på natten av oro för att du är företagare – det gäller bara att vara smart och uppmärksam. Låt ingen lura dig, men framförallt – lura inte dig själv!


Författare, föreläsare, coach