Att bli medveten om sitt beteende är guld värt om man vill ha en förändring – speciellt när det gäller placeringar. Om nu insikt är första steget, vad är då det andra? Att GÖRA. Vill man ha en förändring måste man alltså göra annorlunda. Det blir som att kliva över en mental tröskel och försöka göra något NYTT. Och min dyrköpta insikt är att jag har svårt att sälja – att trycka på säljknappen. Det är så himla lätt att köpa, men att avyttra en aktie tar emot.

frog-48234_960_7201

Jag har skrivit om det här tidigare, men har inte lyckats riktigt bra ändå visar det sig. Det är svårt. Att skriva, tänka, planera är en sak, men att göra och följa planen kan vara stört omöjligt vilken strategi man än valt. Varför ska det vara så? Jag låg på topp med årshögsta på alla depåer och låg bara still. Jag låg tung i råvaror som stigit till skyarna, men allt fortsätter inte upp bevisligen, för det dippar. Och kan dippa rejält, speciellt när det gäller råvaror, men jag ville så gärna ha mer, mer. Ville flyga högre. Girigheten flåsade mig i nacken och det blev bara så kallt helt plötsligt. ”Om jag bara”, ”varför” och ”ifall” hade sålt av något så hade det känts betydligt bättre och gosigare, men men … Dyra läropengar och iskalla vindar! Visserligen är siffror på depåer inte riktiga pengar förrän man har dem i handen, så det finns hopp. Allt resulterade i en stark vilja att NU ska jag minsann utveckla min säljförmåga, lära mig mer om kursrörelser och lära mig bevaka mina innehav.

Sagt och gjort – som ett led i mitt nya liv blev det en heldag på kurs hos Patricia Hjärtner, Tradingmamman. I hennes tradingstrategi ingår att bevaka säljkursen lika mycket som att analysera köptillfällen. Med fingertoppskänsla kunde hon peka på perfekta slå-till-ögonblick, som ett lejon på vakt att hugga bytet eller att låta det gå och under tiden plocka hem vinster.

Ett viktigt moment som etsade sig fast var ”och när ska du sälja Iréne?” För mig som bevisligen har svårt att trycka på säljknappen blev dagen en riktig ögonöppnare, för vad allt handlar om är att ta hem vinster. Det är ett synsätt som gav mig ett nytt perspektiv på investeringar, och för mig var det extra bra att få in det nya tänket. Ofta hörs endast köp, köp, köp och det är något som vi dränks av, men att vårda sitt innehav och sina pengar är att se till att de växer och för att de ska göra det måste det till en försäljning också. Det är min skyldighet mot mig själv att ta hand om och sköta det kapital jag har och se till att det ökar i värde.

Så tack Patricia för att du aktiverade min syn på sälj, för när jag fokuserar på den så månar jag mer om mitt kapital och mig själv. Tack för en inspirerande och lärorik dag och nu blir nästa steg att plocka fram litteratur i ämnet och lära mer om signaler, trender och alla möjliga formationer och naturligtvis att tillämpa mitt nya synsätt. Träning ger färdighet och på så sätt kanske jag botar min girighet också. En dödssynd vill man ju inte ha hängande över sig – det blir så kallt i längden.

… och idag sålde jag av Autoliv med bra vinst. Ett steg i rätt riktning!