Enligt den uråldriga kinesiska läran Feng Shui är pengar viktiga, och vi kan inte förneka att de är viktiga heller – vare sig vi erkänner det eller inte. Så låt oss leka med läran Feng Shui och se vad den säger. Här finns några riktlinjer som du kan kolla närmare. Vissa kanske du förkastar helt, medan andra kan vara värt en funderare. Hur ser det ut därhemma?

Identifiera Ekonomiområdet – Rikedom- och Framgångsplatsen

För det första behöver du identifiera ekonomiområdet i varje rum. Ekonomiområdet associeras dels med bakre vänstra hörnet i varje rum, dels med sydost. Se det lila fältet på bilden ovan. Om du går in i ett rum, skall du rikta uppmärksamheten mot bakre vänstra hörnan, om du står med ryggen mot dörren. Nu, när du väl har identifierat de här områdena, kan du kolla följande punkter som är viktiga enligt Feng Shui. Jag inleder med det som gäller själva rummet, sedan kommer några mer generella tips.

1. Håll de här två områdena väldigt rena. Oordning, damm och smuts är stagnerad energi. Smuts skapar smuts i ditt liv. Så fort du har städat ordentligt i de här områdena, har du frigjort energi och lämnat plats åt ny fräsch pengaenergi. Varför inte passa på att städa resten också? Jag tror att allt ska vara städat och fint, men extra putsat i dessa områden. Så fram med trasan!

2. Laga trasiga saker. Det är viktigt att ingenting som är trasigt finns i området. Trasiga saker är enligt Feng Shui ett tecken på att något inte står riktigt bra till med ett visst område i livet. Ta en titt på alla ekonomiområden i ditt hem, för att se om något behöver lagas eller kanske slängas. Och se dig lite mer omkring – ha inget trasigt!
3. Förstärk dina ekonomiska områden med olika välståndssymboler, som till exempel en skål med mynt, levande växter, vackra bilder, eller något som symboliserar pengar och välstånd för dig: en röd leksaksFerrari, en stor bergskristall eller en spargris i guld. Inom Feng Shui är små lyckogrodor med mynt i munnen speciellt omtyckta pengasymboler. Lyckogrodorna finns att köpa på nätet https://www.camalias.se/sv/budda/lyckogroda-9cm.html. Även gamla kinesiska mynt med hål i mitten, kan bindas ihop med röda sidenband och fungera som vackra dekorationer i en skål eller hängas upp någonstans.


4. Låt den gröna och den lila färgen dominera i dessa områden. Grön färg symboliserar vitalitet och tillväxt, medan lila är färgen som symboliserar välstånd. Rött är heller inte dumt, för den färgen symboliserar energi och kraft. Det behövs inte en hel vägg som tapetseras i färg, utan det räcker med små färgklickar. Det kan vara en kudde, en bok, en skål eller något annat i grönt eller lila. Jämför med den gröna färgen i naturen, för allt som växer är grönt och dollarsedlar ha en grön nyans.

5. Håll snyggt i plånboken. Det är viktigt att plånboken eller den plats där du har ditt kredit/debetkort är ren och att inte har en massa skrynkliga papper och kvitton. Ordning och reda – inget onödigt skräp här. Oreda skapar oreda, så det vill du väl inte ha bland dina pengar?

6. Betala dina räkningar i tid och ägna ekonomin uppmärksamhet. Om du inte uppmärksammar pengar, kommer de inte heller att bry sig om dig. Det gäller att ständigt se till att du har ordning på din ekonomi. Betala räkningar i tid och se till att du ringer upp folk som är skyldiga dig pengar.

7. Var generös. Pengar är en form av energi, som ständigt behöver förnyas. Var generös mot andra. Om du inte kan ge bort pengar, ge andra någon annan form av hjälp, stöttning, kunskap eller vänligt bemötande. Bjud på dig själv och ge till andra!

8. Fokusera på det positiva som har hänt i ditt liv och känn tacksamhet. Detta välkomnar ännu mer av det goda i ditt liv, som den här glada Buddhastatyn symboliserar. Små vardagliga saker kan också tas med i beräkningen. Poängen är inte att fundera på varför en viss sak har varit positiv, utan det gäller helt enkelt att lära sig att fokusera på allt positivt runt omkring. Ju mer du tänker i positiva banor och är tacksam för allt som du har erhållit, desto lättare är det att få in ännu mer.

9. Rikedom är mer än pengar. Se pengar som en förlängning av det goda i ditt liv. Rikedom är inte bara det materiella som du äger. Rikedom finns redan runt omkring i många olika former, men du kanske inte alltid uppmärksammar den. Se dig omkring och gläds åt naturen, livet, hälsan, vänner, barn och barnbarn. När du är rik på positiva erfarenheter i livet – i termer av glada stunder med vänner, en klapp på axeln, en dag i solskenet, ett leende – kommer du att attrahera mer välstånd och pengar i ditt liv. Feng Shui fungerar på många olika plan, och alla delar är invävda i ditt liv.

Läs mer om hur du kan utveckla din syn på pengar i min bok Ekonomi med hjärta.

http://irenejansson.se/ekonomimedhjarta
Det är inte en bok om Feng Shui, men den ger konkreta tips och idéer för din ekonomi som också är värdefulla att ta till sig:

”Ekonomi med hjärta” – finns på Bokus, Adlibris