Har du tänkt på att det finns en hel del bluff och båg därute? För att säkra din position och för att vara medveten vill jag peka på det som dykt upp som gäller fondavgifter. Är de som högst 2 % finns inte så mycket att säga, men när de når hela 40 % som i fondbolagets Allras produktportfölj, ja då är det skumraskfasoner. Allras produkter har tidigare varit med i vårt folkliga PPM-utbud, men företaget står nu under en brottsutredning. Det är minst en kvarts miljard av PPM-investerarnas kapital som flugit iväg. Men var, när, hur är detta möjligt? Inte nog med att PPM ska stå för svensk stabilitet, trovärdighet – det ska vara ett fräscht ekonomiskt buffébord som varje svensk ska få välja av. Ett finansbord som bara de kvalitetsgranskades produkter får läggas på. Här skulle ligga bara de bästa varor, smakfullt testade och nagelfarda. Nog skulle man tro att det är så det skulle vara?

Men ack, hur kunde det fallera så snabbt? Hur kunde det ens hända? Ledamöter och fd. kända politiker, som suttit i Allras ledning, har fått ursäkta sig, slingrat sig och försöker nu krypa ur Allras kostym.  En dress som de tidigare stolt visat upp sig i och som gav riklig avlöning, för att de visade sin nuna, sin signatur, och passivt bara följde med. När nu en av dem, Bodström, mödosamt försöker kränga av sig företagskostymen samtidigt som han är utnämnd som landshövding i Stockholms län, verkar det helt absurt. Nästan som ett skämt? Nämen, det är skillnad på folk och folk. Skulle detta inträffa för en medelsvensson skulle konsekvenserna redan kommit ifatt. MEN, här sitter en fd. politiker med en god position i advokatväsendet och slingrar sig angående sin tid i ledningen. Är det inte hans skyldighet och ansvar att han ska vara insatt, påläst och veta vilka träskmarker han trampat omkring i? Möjligen har egot och girigheten flåsat honom i nacken när han helt ”ovetande” strövat fram?

Inte mycket gör mig upprörd, men detta bedrägeri av skenhelighet och ursäkter klingar så illa, när vi vet att ledningstillhörighet innebär förpliktelser. Det är inte rätt att en styrelsemedlem viftar bort sin medverkan i en eventuell brottslig affärskonstruktion. När man finns med i ett sådant sammanhang ska man inte ha några pluspoäng för att tillträda en landshövdingspost. I alla fall skall utnämningen vänta tills alla anklagelser är nedlagda.

Och slutklämmen nu när jag är på hugget vill jag rikta en uppmaning till alla småsparare – upp till kamp mot ohederlighet, bedrägerier, bluff och båg. Fram för ett sunt, transparent fondsparande – för det är våra liv, vår framtid det gäller. Nå´n måtta får det väl vara – eller ska vi bara skratta åt eländet?