Vill du nå nya höjder med hur du hanterar ditt sparande? Ja kanske andra områden i ditt liv också? Då kan jag berätta att det finns forskning som pekar på att du kan trigga igång din motivation till högre nivåer – allt för att få resultat.

DÄRFÖR kan du använda följande metod som redovisats av forskarna Gaurav Suri och James J Gross vid Stanford University från 2015. I sin forskningsstudie visade Suri och Gross att det finns ett starkt samband mellan vad vi råkar se och vad vi väljer att göra, för allt handlar om hur du riktar din uppmärksamhet. Att bild och text påverkar dig att agera vet reklamfolket sedan länge. Informationsmaterial och bilder inverkar starkt på vad du gör, för det du har synligt framför dig väljer du att göra. Det är upprepad fokusering som omedvetet triggar igång dig att göra det du ser – små uppmaningar, signaler att göra något.

Så här kan forskningen hjälpa dig?

Vad är det du vill tillföra? Fundera på vilken ny vana gällande investeringar och sparande du just nu brottas med att anamma. Vad vill du uppnå som du har lite knepigt med just nu? Du kan kolla min blogg www.irenejansson.se/hur-vet-du-nar-du-lyckats-2/ där du har reflektionsfrågor för din översikt av 2016 och din plan för 2017. Börja där för att ta reda på vad du vill framåt. Vad ska du tillföra av metoder, arbetssätt eller göranden? Om du vet det är det bara att skrida till verket.

Sätt upp en lapp! Sätta upp en lapp väl synligt för att uppmärksamma dig på att du har ett val och vad skulle du skriva på den? Är det ett ord? En enkel fråga? En symbol eller bild?

Så här har jag gjort: På mitt pennställ som står bredvid datorn har jag satt upp en bild på en vacker klocka, och den ger mig fokus på att ägna min tid åt rätt saker (som för mig är att inte Facebooka och slösurfa mer än vid bestämda tider). Samtidigt påminner mig klockan om att inte göra förhastade köp på börsen. Jag ska ta god tid på mig och tänka igenom min handel. Min impulsivitet har tidigare varit min akilleshäl nämligen. Nu är det slut på det!
På väggen har jag hängt en lapp där det står STRATEGI och den sitter precis i ögonhöjd, så att jag inte ska glömma att hålla fast vid min investerarstrategi. En att-göra-lista ligger alltid till vänster på skrivbordet och den gör mig alert och glad varje gång jag kan bocka av något. Det är mina vänliga pekpinnar till mig själv.

Kolla runt! Ta en titt på vad du ser runt omkring dig. Ser du sådant du behöver bli påmind om eller är det något som förorenar dig – som sänker dig? Om du ogillar högar av papper, oordning och slarv kanske det vore bra att rensa upp i röran och få en fräsch syn att mata dina sinnen med. Lägg tid på det som är nyttigt för dig och mata dig med saker som är bra. Kanske ha intressanta böcker med inspirerande titlar framför dig. En bild på Einstein eller en affisch med ett söderhavsmotiv på väggen (om det är det dina sparade slantar ska gå till)? Det här är ett klassiskt Feng-Shui-tips som funkat i hundratals år. Så vad vill du göda dig med? Vad vill du påverkas av?

Kolla datorn! Titta på din datorskärm. Vad ser du? Ser du sådant som får dig att ägna dig åt den uppgift som är den rätta just nu? Eller ser du sådant som du blir besvärad av eller som väcker irritation – lägg allt sådant på annat ställe. Du kan till exempel:

  • Tömma datorskrivbordet så att du slipper se ikoner som påminner dig om sådant du inte vill bli påmind om.
  • Gör en excelfil som du uppdaterar med viktig info och har den på dataskrivbordet. I den sammanställer och följer du upp dina investeringar och ditt sparande. Har du den synlig kommer du bli påmind.
  • Maximera fönster på datorn så att du inte kan se annat än det du håller på med.
  • Stäng eller minimera fönster där saker rör sig från bakgrunden, såsom bannerannonser, chatflöden.

 

Vad börjar du med? Vad är det första steget du kan ta för att skapa det där du vill bli uppmärksammad av? Gör det nu – skriv, rita, sätt upp en bild, vilka blir små vinkar till ditt undermedvetna. Gör något kreativt och bjud in dina sinnen att agera.

Välj vänliga pekpinnar

Om du medvetet gör dig uppmärksam på det du valt omge dig med, vet du att du kommer vilja det, och det är precis vad forskarna Suri och Gross säger. Du kommer lättare göra, tänka, känna på det nya sättet och etablera dina önskade vanor. En liten skylt här, en vänlig pekpinne från dig själv där, gör att din vardag blir enklare snabbare och mer effektiv. Du skapar resultat.

Lek och ha kul med att påverka dig själv!

 

Föreläsare, inspiratör och författare.

Böckerna ”Ekonomi med hjärta” samt ”Entreprenörskap; från idé till verklighet” finns att köpa på Adlibris eller Bokus.                 

Mina avanzadepåer har presterat 1,42 % respektive 4,07 %  i år (jan 2017).

Feedback. Och du får gärna kommentera eller ha synpunkter på det jag skriver. All feedback är bra och mottas tacksamt. E-post: irene@irenejansson.se