Både i livet och i investeringar tycker jag om liknelsen med vattnet som strömmar framåt. Om vi betraktar en ström finns det olika sätt att ta sig fram. Antingen försöker du simma motströms eller så kan du simma medströms. Det är inte svårt att gissa vilket sätt som tar dig enklast till slutdestinationen. Och livet är egentligen inte svårare än så. Följ strömmen och gör endast små justeringar så tidigt som möjligt på färden. Identifiera rätt ström, din ström, inte någon annans. Du ska hitta din egen vattenfåra. Ju tidigare du hittar den desto snabbare kan du börja utnyttja din makt för att komma dit du vill. Då blir du både lyckligare och lugnare. Varför kämpa emot?

Konsten att göra ingenting – Wu Wei
Kompromissa inte, försök inte passa in, slösa inte energi som försöker tillfredsställa andra. Bygg utifrån dina egna behov och önskemål för att vara den du är. Det är konsten att göra ingenting – du är du. Wu wei (無為 eller 无为), ”icke-handlande” är ett uttryck i den daoistiska filosofin. Enligt daoismens företrädare råder dao, ”Vägen” bäst ju mindre man försöker styra tillvaron, och ett icke-handlande blir därför det mest rationella handlingsalternativet.

Hur passar det in på dig?
I överförd bemärkelse kan vi titta på hur det passar in i din investerarprofil (om du nu vill att vi tar liknelsen ett steg längre?). Vad är det bästa för dig? Det är din egen karaktär, profil, som avgör vad som passar dig bäst. Skapa inte motstånd mot din egen person, utan följ med. Det gäller att finna dig själv för det är du som är en del av detta ingenting. När du vet vem du är kan du simma lugnt och följa med strömmen.

Är du en lugn person? 
Jo, är du lugn och tålmodig? Kanske mindre social än de flesta? Introvert? Ok, acceptera det. Använd ditt lugn till långsiktiga investeringar eller värde investeringar. Ligg kvar i dina placeringar. Gör inga förändringar utan vänta, vänta. Resultaten kommer att visa sig när du följer ditt egna temperament.

Är du snabb person?
Är du energisk, utåtriktad, snabb på avtryckaren? Anslut till marknaderna, till sociala medier, till fester och handla som vinden! Du har en känsla för var marknaderna flyter den ena minuten, dagen eller veckan. Du seglar på vågorna, så att vinster kommer och förlusterna blir små. Justera dina positioner och din handelsstil för att passa marknaderna i motsats till att bekämpa dem.

Investering – upp som en sol ned som en pannkaka

Min egen erfarenhet
Här kan jag bara nämna ett exempel från min egen investerarkarriär. Jag trodde att jag var snabb och aktiv och tyckte väl att trading var en god idé. Här gällde snabba positioner och att tolka budskap på skärmen kvickt. Vissa trades utföll till belåtenhet, men mestadels kom jag helt fel och gjorde den ena förlusten efter den andra. De hektiska rörelserna på skärmen stressade mitt huvud och jag fick inte ro. Jag kunde inte känna mig lugn och tillfreds utan missnöjet fanns hela tiden som en följeslagare. Med den erfarenheten i bagaget – att det där med trading inte passar min personlighet – återvände jag till fonder. De är betydligt mer trögrörliga och det känner jag mig nu bekväm med. 13 % i år är avkastningen i skrivande stund och då är OMX 30 på 4 %, så jag känner mig mer än nöjd.

Sammanfattning
Kämpa inte mot naturen och dig själv. Följ med strömmen när du lärt känna dig själv. och varför inte följa den devisen i ditt övriga liv?