Eva Karlsson är bloggare på Eva Karlssons blogg som har en rikt utbud av intervjuer av författare samt tips om skrivande. Här följer hennes blogginlägg. Tack Eva för att du ville intervjua mig.


Föreläsare, författare, inspiratör

Irene Jansson föreläsare

INTERVJU. Iréne Jansson är föreläsare, coach och författare. För fem år sedan kom hon ut med läroboken Entreprenörskap; från idé till verklighet på Libers förlag. I april i år gav hon själv ut sin bok Ekonomi med hjärta; frihet, trygghet och glädje med dina pengar på sitt nystartade förlag Books from the heart.

Hej Iréne, välkommen till min blogg. Vi träffades i våras på en releasefest och då berättade du att din egen release för Ekonomi med hjärta skulle vara två veckor senare. Hur har tiden rent känslomässigt varit sedan dess?

irene-cover– Det var en stor upplevelse att ge ut Ekonomi med hjärta själv. Nästan som att föda en ny liten individ, som nu blev redo att möta världen. Min förra bok gavs ut på Liber och där blev det mer som att ett arbetspass var över när boken var klar. Inget firande, inget ståhej – bara en enkel fika att ”nu var den klar”. Därför ville jag nu hyra lokal, bjuda in vänner och arrangera en minnesvärd stund kring själva tillblivelsen. Och jag känner mig mycket nöjd med det. Det blev en hög, intensiv känsla just då och ett bestående minne. Sedan har det självklart funnits tillfällen efteråt när jag tvivlat, åkt berg- och dalbana med många hur ska det gå-frågor. Ja, precis alla våndor och frågetecken som en egenutgivning innebär kan jag tänka mig.

Har du sålt mer eller mindre än du beräknat?

– Jag har sålt som förväntat. Det tuffar på och Ekonomi med hjärta syns i flera sammanhang och jag räknar med att livslängden på en sådan här bok är relativt lång, så jag befinner mig bara i början av säljprocessen. Den finns på Adlibris, Bokus och CDON.

Vad gör du för att marknadsföra den?

– Mässor, evenemang, föreläsningar och träffar. Går jag på träffar har jag några extra böcker med mig och det brukar sälja. Det är jag som måste vara aktiv och synas för det finns ingen säljorganisation bakom bara en distributionsfirma.

Berätta om bokens innehåll och varför du skrev den.

Ekonomi med hjärta handlar om att ge läsaren ett ökat medvetande om sig själv och sin ekonomi, för det där med pengar är så mycket mer än tillgångar på ett konto eller en lön. Ekonomin är invävt i hela livet som omger oss vare sig vi vill det eller inte. Jag guidar läsaren via en enkel steg för steg-metod som ökar läsarens finansiella IQ, ekonomiska välmående och tillfredsställelse  –  till en Må Bra-Ekonomi. Många reflektionsfrågor och konkreta tips hjälper också till att uppmuntra läsaren till nya insikter och vidgad förståelse. Det finns inget rätt eller fel – här är det upp till läsaren att själv välja utifrån sin egen inre övertygelse.

– Jag hade länge velat skriva en bok som förenar ekonomi och andlighet. Jag ser ekonomin som naturen med alla dess resurser och tillgångar som vi ska vårda, utveckla och respektera. Men också glädja oss åt. När alla dessa faktorer uppfylls finns harmoni och balans och det är det ekonomi handlar om.

Du har en fil kand i filosofi och svenska. Att du har nytta av svenskan förstår jag men hur är det med filosofin. Ger den en extra dimension åt ditt budskap om att ekonomi ska vara kul och enkelt? 

– Ja, filosofin har hela tiden gett mig näring att reflektera över vardagliga situationer och att ställa frågor och vara nyfiken. Jag ser filosofin som ett utmärkt redskap att se världen från olika perspektiv och att vara kreativ och lekfull. Ingenting är statiskt utan levande och dynamiskt. Filosofi i sig bygger på oliktänkande och att se världen från olika vinklar. Att testa, pröva nya tankegångar. Den inbjuder till förhållningssätt som är utmanande och framförallt nytänkande om man vågar släppa det invanda, stela och då kan man upptäcka nya världar.

Vände du dig till etablerade förlag innan du bestämde dig för att ge ut själv? Eller kändes det självklart från början att starta ett eget förlag?

– Jag hade från början en tanke att jag skulle vara fri och ge ut på eget förlag. Ett förlag visade intresse under skrivandets gång, men det rann ut i sanden.

Vilka tjänster köpte du in för att färdigställa boken? 

– Jag köpte först in hjälp från en lektör som gav värdefull feedback när manuset var klart. Det var också för att testa av min idé om den skulle hålla. Sedan fick fem testläsare, både fackfolk och skribenter gå igenom manus. En korrekturläsare, en grafiker och layoutare fick sätta sin prägel på boken i slutskedet. Det var stora kostnader, men jag är glad att jag gjorde på det sättet. Det hade inte varit bra om jag upptäckt felaktigheter efteråt. Man kan aldrig vara garderad, men man kan göra så gott man kan och anlitar man fackfolk blir det en proffsig produkt. Jag är riktigt nöjd och Ekonomi med hjärta har fått fin respons.

Vad är fördelarna respektive nackdelarna med att ge ut själv på eget förlag?

– Varje argument kan vara både en fördel och nackdel. Det beror på hur man ser det.

Fördelar: Fri, kan föra fram budskap, full koll, bestämmer själv i alla delar, eget ansvar, får automatiskt nya kontakter, nya samarbetspartners, får behålla alla förtjänster i försäljningen när man inte behöver dela med någon annan, processen ger rika kunskaper och erfarenheter, slipper ragga hos förlag, snabbhet och tidsvinster.

Nackdelar: Ensamt, isolerat, nervöst emellanåt, kräver disciplin och arbetsmoral, behövs ekonomi för att köpa in tjänster, kan vara tungt att stå med allt själv, kräver kunskapsinhämtning, blir inte med automatik antagen hos Akademibokhandeln eller Bibliotekstjänst, ingen etablerad försäljningskanal.

– Kontentan verkar vara att egenutgivning ”vinner” när jag summerar vad jag skrivit.

Hur ser den närmaste tiden ut för dig och boken? 

– Nu är jag ute i vimlet. Jag föreläser om Ekonomi med hjärta och om hur man kan se på ekonomi utifrån ett eget utvecklingsperspektiv. Jag skriver krönikor för ett investerarnätverk och bloggar. Jag tittar också på hur jag ska kunna göra webbkurser i ämnet. Just nu känner jag mig lyckligt lottad som får vara ute och föra mitt budskap vidare – och jag börjar så smått tänka på nästa bok …

Tack Irene för dina intressanta svar. Önskar dig fortsatt framgång med nuvarande och kommande böcker. Trevlig helg till dig och alla som läser.