Hur stor buffert behöver du för att känna dig trygg? En buffert kan verkligen variera i storlek och form. Har du funderat över vad du behöver ha extra för att känna dig trygg? En buffert kan vara något som gnager hos många, speciellt de som får ekonomin att bara gå runt och är glada att de kan betala räkningarna. Det viktigaste är förstås att ha en ekonomi i balans där man ser till att inkomsterna och utgifterna går ihop. En sund ekonomi där man vet att det tickar på. Sedan gäller att få lite pengar över för en buffert. Det här extra steget till trygghet.

Vad är en buffert?
Men en buffert kan vara så mycket och den kan bestå av flera olika saker. Ifall något händer vet du att du har en tillgång att ty dig till. Som att veta att när maten är slut i kylskåpet, så har du ett torrförråd med bönor att göra något gott av. Du har en reserv ifall det krisar sig och du varken hinner eller kan ta dig till affären.

En pengabuffert är något du tar till i kristid. När dammsugaren kvaddar, bilen rostat ihop, taket läcker eller du kanske drabbas av arbetslöshet. Då är det kontanter som behövs för att rätta till och skapa trygghet i det som inträffat. Om du kollar din egen situation eller funderar på vad som möjligen skulle kunna inträffa, hur mycket behöver du där på kontot för att känna dig trygg? Är du en trygghetsnarkoman är det jobbigt om det är för lite på kontot och är du en som inte bryr sig – ja då har du slutat läsa för länge sedan.

Hur mycket behöver du?
Det handlar om dig och hur bekväm du vill vara med en reserv, en buffert. Hur mycket behöver du? Själv har jag bara några extra tusen på ett konto som snabbt kan omsättas ifall jag önskar det till något som inträffar. Men resterande är sparade slantar jag har på ett ISK-konto (Investeringssparkonto). För det är så att om något inträffar är det bara att sälja av fonder och pengarna finns tillgängliga efter minst två/tre dagar. Jag skulle aldrig ha en årslön eller ens hälften av en årslön på ett sparkonto där pengarna minskar i värde. Men men, det gäller att vara försiktig så att det sparade kapitalet ej minskar i värde på ett ISK-konto. Att hålla sig uppdaterad och insatt är naturligtvis ett första krav för att inte spela bort dem på marknaden.

Dags att börja spara?
Så ser min buffert ut – men hur vill du ha din buffert? Och är det så att du nu när du läser det här oroas över hur du ens ska få ihop till någon buffert, ja då är det dags att börja göra något. Även om det är små marginaler finns det alltid något att göra för dig. Det finns alltid möjligheter att påbörja ett sparande.