Ingenting händer av sig själv. Ska du få pengar att växa måste du göra något. Ska du göra mål måste bollen i rullning. Du måste ta det där avgörande steget att fatta mod, kliva fram och klippa till. Och så händer det – och plötsligt dessutom. Bollen hamnar förr eller senare i mål.

Så var det också med Sandra i dubbel bemärkelse. Hon tog kontakt med mig, för hon förstod att hon måste göra något, för pengarna bara rullade iväg. Hon gillade mer att vara på fotbollsplanen än att tänka på sin ekonomi. Hon var en inbiten sparhatare. ”Varför ska jag bry mig” var hennes kommentar. Att tänka på pengar, mer än som konsumtion, var tungt, jobbigt och inte alls kul, fast hon visste innerst inne att det var nödvändigt för henne. Sparande och investeringar hängde som ett stort mörkt moln ovanför henne och det var ständig uppförsbacke när ämnet kom på tal.

Ingenting händer av sig själv

En sak till – det var det där med siffror. Det enda som hägrade för Sandra i sifferväg var hemmalagets resultat i tabellen. Ett ganska svårt scenario när oddsen är så dåliga för sparframgång. Hon tycktes ha allt emot sig vad gäller sparande. MEN, hon lyckades trots allt att vända tunga miner till bättre siffror undan för undan. Sandra fick saker att hända och du kan kopiera hennes exempel. Naturligtvis jobbade vi med fler saker, men du kan använda dig av planen i grova drag. Den är varken unik eller speciell, för det är egentligen ganska enkelt att få den ekonomiska bollen att börja röra sig i rätt riktning – men du måste kliva fram och slå till.

Hur du börjar – NU!

 1. Skaffa dig ett arbete du gillar.
 2. Öppna ett konto för buffertsparande
 3. Öppna ett ISK-konto, ett investeringssparkonto, för långsiktigt sparande
 4. Fyll på tills du har en buffert som passar dig
 5. Överför automatiskt minst 10 % till ISK-kontot varje månad
 6. Följ ekonomi-bloggar du gillar.
 7. Läs böcker om sparande tex. ”Ekonomi med hjärta” och andra böcker.
 8. Satsa på fonder och läs på. www.morningstar.se www.avanza.se www.nordnet.se
 9. Välj 3 fonder och fyll på dem undan för undan varje månad.
 10. Utveckla ditt tålamod och håll fingrarna i styr – plocka inte ut dina pengar.
 11. Intressera dig för ditt välmående och din hälsa.
 12. Ha roligt NU – finn saker dagligen att glädjas åt och att vara tacksam över.

 

Föreläsare och inspiratör, författare till böckerna ”Entreprenörskap; från idé till verklighet” och ”Ekonomi med hjärta”. En tredje bok är på väg.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett gratistest om dina ekonomiska drivkrafter.

www.irenejansson.se