Jogging och aktiehandel?
Tänk, det är faktiskt möjligt att ha jogging och aktiehandel som livets fokus får jag reda på när jag träffar Ewa Hutmacher. Hon är egentligen en fd. banktjej med produktutveckling som sin nisch, men hon blev trött på finansvärlden och sadlade om. Det blev istället friskvård och privata placeringar som fick ta över hennes vardag. Därmed blev det andra typer av beräkningar med puls, steglängd och annat. Men självklart Ewas privata portföljer visar hutlöst fräscha siffror också – nämligen 40 % i år. Vältrimmade och på topp alltså. Men hur gör hon? Jag vill ju också ha 40 %! Måste jag jogga?

ewa-hutmacher

Får kronor och ören att växa
Ewa gör först en tillbakablick och pekar på att hennes föräldrar alltid pratade om placeringar och sparande. Det var ett givet samtalsämne vid middagsbordet och det där med att få kronor och ören att växa blev naturligt. Redan i tonåren gjorde hon sitt första aktieköp och betonar att Aktiespararna har betytt mycket för henne. Men hur går hon tillväga nu idag, undrar jag. Ewa tänker till, analyserar, och är noga med sina svar. Inget överilat här, men hon pekar på några olika faktorer som är viktiga.

Kunskap – lyssna på företagspresentationer och ställ frågor. Det behöver inte vara frågor i ett öppet stort forum, utan det kan vara vid fikapaus när du kan träffa någon representant från företaget. Då är det avslappnat och du kan komma närmare och få reda på mer. Ju mer kunskap du har om företaget desto bättre, för man måste förstå företaget man placerar i, påpekar hon.

Var nyfiken – öppna upp till att öka din nyfikenhet om aktievärlden och företag. Det finns massor du kan upptäcka och lära av andra som du sedan kan ha glädje av. Delta i grupper med likasinnade och fråga på. Genom nyfikenhet öppnas nya erfarenheter, och det är viktigt med samtal.

Förstå ditt agerande – ha koll på underliggande anledning varför du köper och säljer någon produkt. Här gäller det att vara klar över varför du handlar som du gör och framförallt låt inte dina känslor ta överhand.

Två typer av portföljer
Ewa berättar att hon är en ”swingtrader” med två portföljer. En med stabila större bolag som får ligga längre på depån och en med många småbolag, gärna inom Life Science med företag som har cancer- eller diabetsforskning. Småbolagen har kortare livslängd på depån och allt analyseras noga innan hon köper och säljer. ”Hitta Kursvinnare” (ett program hos Aktiespararna) samt fundamental och teknisk analys ligger som grund för hennes beslut att agera.

Men misstag då?
Jo, IT-kraschen förorsakade 50 % bortfall i hennes portfölj och även en placering i Obducat, ett företag inom nanoteknologibranschen, som hon först pekade ut som en hit, men som blev en riktig mardröm. När aktien rasade satsade hon mer och fyllde på i omgångar, för det skulle ju vända. Men icke, istället blev det som att kasta pengar i sjön, säger Ewa. Det gav bitter eftersmak men rika lärdomar trots allt.

Ewa poängterar avslutningsvis ännu en gång hur viktigt det är med urval och att veta vad man investerar i. Och alla hennes lärdomar för att lyckas och för att undvika misstag kommer vi att få ta del av på hennes kommande investerarblogg. Och som en händelse heter den ”snabbfoting.se”. Kul idé, jag ska följa den.

Förresten – vi ses väl i joggingspåret? Dags att fräscha upp sin kropp och sin portfölj inför 2017!

traningsskor

irene-big

Föreläsare, inspiratör och författare.
Böckerna ”Ekonomi med hjärta” samt ”Entreprenörskap; från idé till verklighet” finns att köpa på Adlibris eller Bokus.
Mina avanzadepåer har presterat 2,12 %  respektive 10,62  %  i år.
Feedback. Och du får gärna kommentera eller ha synpunkter på det jag skriver. All feedback är bra och mottas tacksamt. E-post: irene@irenejansson.se