Det här blogginlägget skriver jag för att tipsa dig om olika möjligheter som finns i dagens läge med svajiga börser i en nedåtgående trend. Låt kalla det mer säkerhetsåtgärder, för att skydda det du har.

Mina antaganden har ingen vetenskaplig förankring och jag är ingen siare, men med mina 30 år som investerare, tycker jag att jag har skaffat mig erfarenhet, även om det har gått mindre bra emellanåt. Och det är ju också en ”rik” kunskap. Expert blir man av lång erfarenhet och att man kan vårda sitt kapital.

Stockholmsbörsen 1995-2018

Grafen här ovan är index OMX 30 Stockholm 1995 – 2018. Som bekant är det toppar och dalar och med ett historiskt perspektiv har börsen legat på topp ett tag och vänt. Nu är det svajiga tider och börsen hoppar upp och ned. Men vart leder det? Ingen vet egentlig, men jag tror vi kommer få se en stark fallande trend 2019. Jag baserar det på oro i världen, extremt låga räntan, Brexit,  EU-länder med skral ekonomi och dessutom att vi har slagit i taket vad gäller index. Kan man krama ut mer vinst när läget i världen ser ut som det gör?

På topp låg jag på plus 20 % i år på mitt fondkonto, för numera har jag helt inriktat mig till fonder. Globala fonder och USA-fonder har gått strålande i år, MEN allt stiger inte till himlen och för drygt någon månad sedan växlade jag om och gick ur aktiefonder. Att sälja av är inte lika lätt som att köpa, och det är speciellt svårt att sälja fonder som gått bra en tid. Det tar emot.Jag lyckades rädda en del av vinsten och ligger nu på plus 8 % i år. När OMX30 i skrivande stund noterar -5 % har jag alltså presterat 13 % bättre. Det känns gott!

Mina 5 tips – som du kan använda i ditt PPM-sparande också

Tips 1.              Sälj/byt i tid, när det är oro på marknaden.

Tips 2.              Sök i fondlistor hos Nordnet, Avanza. Skaffa dig en egen uppfattning. Låt det ta tid.

Tips 2.              Välj ut räntefonder eller lågriskfonder. Jag väljer med risknivå 2.

Tips 3.             Granska Sharpekvot, som är ett mått på avkastning/risknivå. Välj över 1 %.

Tips 4.             Välj fonder med 5 Morningstar-stjärnor

Tips 5.              Kolla fondhistorik/grafer. Är du beredd följa med i alla toppar och dalar? Var ärlig!

 

 

Ta´t lugnt! Jag har valt följande fonder

Spiltan Högräntefond           Sharpekvot 3,48 %

IKC Avkastningsfond             Sharpekvot 4,71 %

Coeli Nordisk Företagsobligation R SEK    Sharpekvot 2,47 %

 

Behöver du hjälp med ditt sparande?

Passa på att se över ditt PPM-konto. Är du nöjd eller behöver du ändra/byta? Behöver du hjälp med att se över ditt sparande? Tveka inte att ta kontakt.

 

Är du nyfiken på min bok?

När du följer de olika stegen i ”Ekonomi med hjärta” kommer du förstå att det där med pengar egentligen handlar om dig och ditt liv. Allt vad du gör, tänker och känner. Du förtjänar att ha en ekonomi som arbetar för dig och som är hållbar, innerlig och njutbar. Var du än befinner dig med dina finanser finns det alltid något att förädla och förbättra. Är du redo att anta den utmaningen? Är du redo att låta dig och dina pengar blomma?

  • Kartlägger dina instinkter som påverkar din ekonomi.
  • Får dina pengar att växa även när du slappar.
  • Skapar ekonomisk trygghet och välmående.
  • Lär dig hur de förmögna personerna gör.
  • Går från överlevnad till överflöd.
  • Utnyttjar guidade affirmationer.
  • Når en egobefriad ekonomi.
  • Ökar ditt finansiella IQ.

Den går att beställa på Bokus och Adlibris.

 

I början på 2019 kan du läsa min ekonomiska fabel för barn 6-10 år. Håll utkik.

irene@irenejansson.se