Varför gör vi inte det vi har tänkt att göra? Som det där med våra pengar som har så många dimensioner? Du vill vara observant när du handlar och granskar noga dina matvaror. Du känner dig nöjd med ett genomtänkt val på 300 kr för dagens middag. Sedan sekunden efteråt kan du traska in i en coffebar och spendera 45 kr på en kaffe utan att tänka dig för. Hur är det möjligt? Det här fenomenet kallas för ”mental bokföring” och det har professor Richard H Thaler vid University of Chicago tilldelats Sveriges Riksbanks Nobelpris,2017 för. Låt se vad det innebär för dig.

Förstå ”Mental bokföring” och få bättre ekonomi 

Fenomenet ”mental bokföring” gäller inte bara mat- och kaffeköp utan mer allmänt hur vi hanterar våra pengar totalt. Vi tenderar att lägga allt i olika högar, på olika konton för att skydda oss. Ja så att vi är fria att göra lite som vi tycker. Vi är helt omedvetna om det psykologiska ekonomiska spel som pågår i våra hjärnor utan att vi ens vet om det. De mentala kontona blir självklara komponenter i vår vardag och vi är inte ett dugg medvetna om hur negativt det kan påverka vår ekonomi. Det påverkar dig och låser dig i beslut, som annars skulle vara annorlunda.

Använd forskningen så du får en bättre ekonomi
Massor av ekonomer kan tuta i oss räkneexempel och vackra logiska lösningar, men går vi inte till grunden och förstår oss själva hur orationella vi är, kan vi heller inte skapa den lyckliga pengarelation vi önskar ha. Med hjälp av Richard H Thalers vetenskapliga forskning kan vi skapa en bättre ekonomisk värld för oss själva och samhället när vi inser sambandet mellan psykologi och ekonomi.


Här har jag fritt översatt vad hans forskning kan bidra med till dig. Flera av punkterna går i varandra, men ta dig en stund och reflektera över var och en och se hur de påverkar dig.

Gör så här:

 • Försök se din ekonomi utifrån ett helhetsperspektiv.
 • Alla dina konton ska granskas lika noga – även nöjes/presentkontot.
 • Varje utgift/kostnad ska räknas in i din totala ekonomi.
 • Var disciplinerad och försök motstå omedelbara frestelser och identifiera var du har dina svaga punkter.
 • Ha tålamod – du behöver se långsiktigt – vänj dig vid att se målet i fjärran (långsiktigt sparande/pension).
 • Nalla inte av pengar som är räknat till annat.
 • Gör andra glada med gåvor som choklad/blommor etc. och inte pengar.
 • Tro inte att bara för att du äger ett föremål så är det mera värt. Kan vara viktigt i en säljsituation.
 • Ta hellre en förlust än att bita dig fast och förlora ännu mer på gamla surdegar (aktier/fonder).
 • Var medveten, ha självkontroll och styr dina handlingar.
 • Försök vara rationell och spar för din framtid

Nobelpriset inbringar 9 miljoner SEK och Richard H Thaler säger att han ska ”spendera dem väldigt irrationellt” (!)

Författare, föreläsare, coach